Groningen Airport Eelde neemt definitief afscheid van directeur Marco van de Kreeke. Voorlopig neemt commissaris van de luchthaven, Leendert Klaassen, zijn functie waar.Het vertrek van Van de Kreeke hing al langer in de lucht. Eerder meldde RTV Drenthe al dat de directeur onder vuur van de aandeelhouders ligt. Dat zijn de provincies Drenthe, Groningen en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen. Sinds de zomer zit Van de Kreeke al ziek thuis.

Roerige periode
Marco van de Kreeke was sinds 1 juni 2012 directeur van de luchthaven. In de periode bij Groningen Airport Eelde beleefde hij zowel hoogte- als dieptepunten. Volgens Leendert Klaassen, lid van de Raad van Commissarissen, heeft Van de Kreeke veel betekend voor de luchthaven. “Hij heeft leiding gegeven en rust gebracht in een roerige periode. Bovendien heeft hij veel betekend voor de ontwikkeling van de luchthaven. Er zijn nieuwe routes, zoals Londen en Kopenhagen, gelanceerd, er is een groot zonnepark aangelegd en nieuwe bedrijven hebben zich op de luchthaven gevestigd.”

Dieptepunt is ongetwijfeld het vertrek van Nordica Air en het ineenstorten van het plan van hubverbindingen met grote luchthavens in Europa. Nordica verdween toen het geld uit het routefonds op was. Het aantal passagiers op de lijndiensten naar Kopenhagen en München steeg, maar dat ging niet snel genoeg. Sindsdien moet de luchthaven meer dan voorheen op de centen letten. Bovendien moeten financiële cijfers met regelmaat naar de aandeelhouders gestuurd worden. 

Hoogte- en dieptepunten
Van de Kreeke zegt in een persbericht van de luchthaven over zijn vertrek: “Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik heb in de afgelopen 7 jaar met heel veel plezier leiding gegeven aan dit mooie en bijzondere bedrijf. Ik zal het enthousiaste en bevlogen team missen. We hebben samen met veel energie aan de ontwikkeling van onze noordelijke luchthaven gewerkt en veel hoogte-, maar ook dieptepunten beleefd. Het is nu tijd voor iemand anders om het stokje over te nemen.”

Er wordt nu gezocht naar een interim-directeur. Tot die tijd neemt Leendert Klaassen de taken van Van de Kreeke waar. “De luchthaven maakt zich op voor belangrijke ontwikkelingen, zoals de duurzaamheidsopgave en de luchtvaartnota waar het ministerie aan werkt. Groningen Airport Eelde gaat hiermee een nieuwe fase in. Een nieuwe fase betekent ook nieuw leiderschap. Op korte termijn wordt een interim-directeur benoemd. Daarna gaan we een profiel opstellen en op zoek naar een nieuwe directeur.”

Andries Ophof