De eerste Drentse dahliaoogst van dit corsoseizoen valt tegen. Deze week plukken Drentse organisaties de bloemen voor het corso van het Overijsselse dorp Sint Jansklooster. Vergeleken met vorig jaar valt de opbrengst 20 procent lager uit.De bloemen die gekweekt en geoogst worden door de corsodorpen, worden onderling aan elkaar verkocht. Van dezelfde plant kan namelijk iedere week in augustus en september worden geplukt.

Droogte in Eelde
“Door opgedroogde sloten langs de dahliavelden konden we helaas niet sproeien. De grond is kurkdroog en de bloemen moeten het dus echt hebben van de regen die valt. Nu heeft het de afgelopen week wel geregend, maar dat kwam te laat voor de eerste pluk. Vooraf dachten we ongeveer 600 kisten te kunnen leveren aan de Kop van Overijssel. Ik schat dat dit er tussen de 400 en 500 worden. De planten staan er mooi bij, maar er zitten helaas te weinig bloemen aan”, vertelt Niek Hooijman, voorzitter van de bloemencommissie. 

Te veel regen in Elim
De velden in Elim werden vanaf dit voorjaar goed verzorgd door vrijwilligers. De planten kregen voldoende water, waardoor ze er tot vorige week erg mooi bijstonden. Toch valt ook de oogst in het dorp lager uit dan verwacht. Rudolf Guichelaar van Corso Elim legt uit: “Door de plensbuien van de afgelopen dagen hebben de kwetsbare bloemen schade geleden. Ze zijn aardig ingezakt. Erg jammer, maar je doet er niets aan.”

“Het komt goed” 
Overigens maken beide dorpen zich geen zorgen over de opbrengst tijdens hun eigen corso. Naast het feit dat beide corso’s minder bloemen nodig hebben dan Sint Jansklooster, hebben de planten nog genoeg tijd om aan te sterken. In Eelde wordt het corso op 31 augustus gehouden. Elim staat 14 september in het teken van de dahlia’s.

Robert Jansema