Het KNMI heeft vanwege de naderende storm Ciara voor het hele land code oranje afgekondigd. Die maatregel geldt morgen in de kustprovincies vanaf het tweede deel van de middag wegens zeer zware windstoten. In de andere provincies gaat de waarschuwing pas in de avond in.


Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. In Drenthe wordt morgen windkracht 6 à 7 verwacht, met windstoten tot maximaal 115 kilometer per uur. De wind neemt in de loop van de avond in het noordwesten langzaam af, maar ook maandag blijft het waaien.

Nog geen stormdienstregeling

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen laten de treinen morgen tot nader order gewoon volgens de geplande dienstregeling rijden. Dat is besloten tijdens extra overleg vanwege de storm. Reizigers krijgen het advies het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.

De impact van de storm op het treinverkeer is volgens de twee organisaties lastig te voorspellen. “Veiligheid van onze reizigers en collega’s staat voorop. Daarom zullen we zondag, mocht dat nodig zijn, alsnog ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk stilleggen”, aldus een NS-woordvoerder.

Airport Eelde blijft open

Groningen Airport Eelde is morgen gewoon geopend. Vliegtuigpassagiers die via Schiphol reizen krijgen door de storm mogelijk wél te maken met vertragingen of geannuleerde vluchten. Daarom adviseert Schiphol reizigers om de actuele vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.