“Ik haalde eerst een voorvork naar boven en even later hingen er twee voorvorken aan mijn magneet. Het ging maar door en toen ik ook nog banden naar boven haalde, wist ik niet wat ik zag”, zegt de fanatieke magneetvisser uit Hoogezand tegen RTV Noord.

Populaire leasefiets

De onderdelen zijn afkomstig van Swapfietsen, leasefietsen die onder studenten erg populair zijn. Het zijn huurfietsen die herkenbaar zijn aan hun blauwe banden en een bagagerekje boven de voorband. In Drenthe zie je ze nog niet zo vaak, maar in de stad Groningen staan er honderden.

Raadsel

Dijkman ging een aantal keren terug naar de vindplaats en telkens ‘ving’ hij nieuwe onderdelen. Hoe het spul in het kanaal is terechtgekomen is een raadsel. “Ik vermoed dat iemand de fietsen heeft gestolen en af wilde van de herkenbare voorvorken en banden. Ik heb contact gehad met het bedrijf, maar daar is geen grote diefstal van hun fietsen bekend. ‘t Is heel vreemd al met al”, aldus Dijkman.

De inwoner van Hoogezand heeft zijn vondst gemeld bij de politie. “Daar zeiden ze dat ik het spul maandag maar moest komen brengen op het bureau in Haren. Ondertussen heeft Swap gezegd dat ze de onderdelen maandagavond komen ophalen. Ik moet er nog even over nadenken wat ik ermee ga doen.”